Op zondag 13 januari zal de Koninklijke Harmonie St. Cecilia het jaar 2019 openen met het traditionele Nieuwjaarsconcert. De organisatie is er bij de 36e uitgave van dit concert opnieuw in geslaagd een verrassend en gevarieerd programma te presenteren met als muzikale gasten niet zomaar de eersten de besten: Jos Dobbelstein, Imke Heitzer, Fenna Ograjensek en Léon van Wijk, die reeds meerdere keren hun medewerking verleenden.

Alles draait tijdens dit concert natuurlijk rondom muzikaal leider Fried Dobbelstein, die na 30 jaar directie, op zijn verzoek, in het bijzijn van familie en een aantal genodigden, afscheid neemt van “zijn” harmonie, “de Koninklijke uit 1821”, waarmee hij zoveel hoogtepunten heeft beleefd en muzikale successen heeft geboekt. Vers in het geheugen als kers op de taart een monsterscore van maar liefst ….. 97 punten tijdens het LBM-concertconcours op 22 oktober 2017 in De Oranjerie te Roermond, een absoluut record binnen de lange concourshistorie van de vereniging sinds de 1e deelname in 1926 in Driebergen en een persoonlijk record voor de dirigent zelf. Nooit eerder scoorde hij met één van zijn orkesten voormeld aantal punten.

Het Nieuwjaarsconcert is gekozen om het directiestokje over te dragen, omdat hij al die jaren de hoofdrol speelde in deze activiteit tot “vermaak ende plezier” van de talrijke bezoekers door de jaren heen. Tijdens dit concert wordt zijn opvolger en oud-leerling HaFaBra-directie Bart Deckers uit Boukoul voorgesteld, die met zijn werkzaamheden zal beginnen op de repetitie van 17 januari 2019.

Op 13 januari zullen, al dan niet met begeleiding van het harmonie-orkest, voor het voetlicht treden:

  • Jos Dobbelstein

Jos Dobbelstein ”enne jong va Mhaer”, woonachtig in Limbricht, is een virtuoos op saxofoon, die jarenlang musiceerde in meerdere militaire orkesten. Hij volgde op jonge leeftijd muziekonderwijs aan de Rijksmuziekacademie te ’s-Gravenvoeren, die hij met Grote Onderscheiding afsloot.

Op 15-jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste saxofoonlessen. Hij studeerde directie en saxofoon aan het Conservatorium van Maastricht bij resp. Pierre Kuijpers en Adri van Velsen.

In 1989 behaalde hij zijn diploma “Uitvoerend Musicus” saxofoon met onderscheiding. In datzelfde jaar werd tevens aan hem de “Edmond Hustinxprijs” uitgereikt voor zijn gehele studie.

Van 1985 - 2005 maakte hij als saxofonist deel uit van de Koninklijke Militaire Kapel te Den Haag, de KMK.

Van 2005-2015 musiceerde hij in het militaire orkest van het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht Bereden Wapens (FKKL BW) te Vught. Hij is ook actief in het Mosa Saxofoonkwartet.

In 2011 werd hij als saxofoondocent aangesteld aan de Academie Voeren-Riemst in België.

Als HaFaBra-dirigent is hij sinds 1990 actief in de Blaasmuziek en thans verbonden aan Harmonie Concordia Margraten en Fanfare St. Gertrudis St. Geertruid.

Op dit moment toert hij samen met sopraan Fenna Ograjensek en accordeonist Carlo Plaum door Limburg met het programma “Brecht en Brell - Op zoek naar Utopia”. Een hommage aan o.a. Jacques Brell.

  • Imke Heitzer

De uit Hoogcruts-Noorbeek afkomstige Imke Heitzer is geen onbekende op het Nieuwjaarsconcert te Mheer.

Zij startte op jonge leeftijd haar muzikale opleiding aan de Rijksmuziekacademie te ’s-Gravenvoeren. Hier volgde ze klassieke zang, piano en saxofoon. Later werd ze toegelaten op de jazz-afdeling van het Maastrichts Conservatorium.

Haar voorliefde voor theater uitte zich in een studie aan de MusicAllFactory te Tilburg.

Zij treedt intussen op in binnen- en buitenland met verschillende bands waaronder de Jack Million Big Band en AVEC TOI; ze maakt deel uit van het orkest van Mirusia Louwerse en geeft zangles bij Kumulus te Maastricht en aan het Kunsthumaniora te Hasselt.

  • Fenna Ograjensek

Fenna Ograjensek, sopraan, is een veelgevraagd en veelzijdig zangeres.

Ze voelt zich als een vis in het water in opera- en concertrepertoire, maar zet ook graag haar tanden in kamermuziek en nieuwe werken van hedendaagse componisten.

Ze staat bekend om haar warme stemgeluid, muzikaliteit en connectie met haar publiek.

Als operazangeres was Fenna twee jaar verbonden aan de Florida Grand Opera in Miami, waar zij als Young Artist verschillende rollen vertolkte. Tegenwoordig werkt ze als freelance zangeres.

Haar concerten brachten haar naar grote concertzalen over de hele wereld. Haar repertoire omvat vele grote werken.

Zij studeerde eerst klassieke zang en opera aan het Maastrichts Conservatorium bij Yvonne Schiffelers en vervolgde haar studie aan The Juilliard School in New York bij Edith Bers, waar ze haar graduate diploma behaalde.

Haar huidige coach is Gemma Visser.

Tijdens het voormelde concertconcours van de Mheerder Harmonie in 2017 in Roermond leverde zij als soliste een belangrijke bijdrage in “Angels in the Architecture” van Frank Ticheli en deelde mee in het succes!

  • Léon van Wijk

Léon van Wijk, afgestudeerd voor HaFaBra-directie is een alleskunner en al sinds 1999 als musicus verbonden aan het Johan Strauss orkest van André Rieu.

Hij is een virtuoos accordeonist, die ook de romantische kanten van dit instrument bijzonder goed naar voren weet te brengen. Als geen ander speelt hij de tango of de Franse musette op zijn accordeon. Daarnaast musiceert hij op bastrombone in het Johann Strauss orkest en is hij een uitstekend drummer, pianist en entertainer.

Vóór zijn aantreden bij de Maastrichtse orkestleider Rieu, maakte hij 5 jaar deel uit van de Schintaler.

Uiteraard is ook deelname verzekerd van de drumband onder leiding van instructeur Patrick de Bie met als solisten Emma Moonen zang, Henriëtte Titulaer dwarsfluit en Martin Didden contrabas.

En natuurlijk is er in 2019 opnieuw een hoofdrol weggelegd voor het harmonie-orkest, voor de laatste keer onder leiding van chef-dirigent Fried Dobbelstein. Bij zijn afscheid, na dertig jaar leiderschap, wordt tijdens het concert ruimschoots stil gestaan, waarbij muzikale successen en hoogtepunten in die lange directieperiode in Mheer de revue zullen passeren.

Het wordt ongetwijfeld een middag vol verrassingen, waarbij de nodige emotie niet zal ontbreken.

De presentatie is in handen van de ladyspeakers Karin Quanten en Annemiek Berndsen.

Het 36e Nieuwjaarsconcert vindt plaats in de Harmoniezaal. Aanvang 14.30 u. De zaal gaat open om 14.00 u. 

Tickets kunnen niet meer besteld/gereserveerd worden. Het concert is volledig uitverkocht!

Bestuur, directie en leden danken U voor uw steun en aanwezigheid bij één van de activiteiten en concerten in het afgelopen jaar.

Zij bieden U de beste wensen aan voor het Nieuwe Jaar en zien U graag terug in 2019.